Duurzame oplossingen test

U bezig houden met duurzaamheid is een gegeven als het gaat om het streven naar een betere wereld, duurzame oplossingen bieden hiervoor de oplossing.

Verduurzamen wordt steeds belangrijker, en daarom is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Bij Clever-CPL denken wij graag met u mee en doen wij ons uiterste best om u zo goed mogelijk te bedienen als het om verduurzamen gaat.

 

Missie
De duurzaamheidsoplossingen bieden in de productidentificatiemarkt.

Visie
De markt helpen om de CO2 voetafdruk van de industrie te verlagen met ons als voorbeeld.

Duurzaam coderen

Wat is de standaard?

De huidige inkten die worden gebruikt in de identificatiebranche zijn voornamelijk MEK inkten. Dit wordt bijna voor alle producten gebruikt die je dagelijks aantreft. Deze inkten zijn echter schadelijk voor mens, dier en het milieu. Daarom komen steeds meer producenten met vervangers.

MEK inkten

MEK is echter een krachtig en vluchtig oplosmiddel, wat betekent dat het zeer snel verdampt – en dus de sneldrogende eigenschappen biedt die vereist zijn voor industriële inkjet druk. Als oplosmiddel kan het kleurstoffen in oplossing (of pigmenten in suspensie) dragen – waardoor de kleur in de markering op het product achterblijft wanneer het verdampt. Inkt op waterbasis is gewoon niet effectief op veel materialen, en daarom wordt elk jaar 700 miljoen liter MEK geproduceerd – en een groot deel daarvan wordt gebruikt om inkt te maken.

Standaard oplossingen

Veel van onze leveranciers verkopen nog met name de MEK-inkten maar zijn langzamerhand bezig met het verduurzamen van hun inkten. Denk aan leveranciers als Hitachi, Tiflex en de HP-cardridges.

Wat is coderen met duurzame inkt?

Hitachi UX-E Alcohol

Hitachi is een koploper op het gebied van het leveren van duurzame inkt. Hitachi heeft gereageerd op de vele klachten die tevoorschijn kwamen tijdens de COVID-19 pandemie. Deze klachten hadden te maken met de MEK-inkten die door het vele alcohol gebruik in schoonmaakmiddelen vervaagd raakte. Samen met de duurzame trends was dit een goed moment op een inkt op alcoholbasis te introduceren. Hitachi beschikt dus momenteel over een nieuwe inkt, de inkt op alcoholbasis. Daarnaast is deze inkt ook bestendig tegen alcohol en maakt de inkt een stevige en duidelijk afdruk. Deze inkt is dan ook duurzaam omdat de inkt langer meegaat dan de MEK inkten.  Een groot voordeel van deze nieuwe inkt is het lage solvent gebruik van de inkt, dit zorgt voor besparingen. Verder wordt deze inkt vooral toegepast in de ‘’food and bevarage’’ sector, maar is op vrijwel alle materialen af te drukken.

Markprint Bio

Markprint is momenteel ook bezig met het verduurzamen van hun inkten en producten. Dit doen zij door een nieuwe bio inkt te introduceren, dit is een inkt op biologische basis, dit maakt het een duurzame inkt en zorgt voor minder schade aan mens, dier en milieu.

Wat is coderen zonder inkt?

Laseren

Lasercodering is een uiterst betrouwbare vorm van contactloos coderen waarbij een permanente (onuitwisbare) code op een product of verpakking wordt aangebracht. Verschillende materialen zoals glas, keramiek, rubber, plastic, papier of gecoate en on gecoate metalen kunnen permanent worden gecodeerd. Dit gebeurt met uiterste nauwkeurigheid en hoge snelheid.

Laserfood

De lasercodeermachines van Laser Food maken gebruik van Natural Branding- technologie. De buitenste laag van het product wordt door middel van een geconcentreerde lichtbron gedepigmenteerd waardoor een zichtbare afdruk ontstaat, zonder toevoeging van kleurstoffen. Deze techniek wordt sinds 2006 ontwikkeld door Laser Food. Natural Branding verzekert dat de smaak en levensduur van de groente of fruit niet aangetast worden en is volkomen veilig voor de consument. Natural Branding biedt een alternatief voor kleine stickertjes of labeltjes.

Volgens experts heeft de nieuwe technologie een positief effect op de koolstofvoetafdruk, het zou gaan over een reductie van 99% ten opzichte van de voorafgaande labeling methode. Zweden heeft al stappen gezet als het gaat om reduceren. Op avocado’s alleen al hebben zij in 2018 gezorgd voor een reductie van 2000kg plastic dat is uitgerekend 217 kilometer aan plastic.

Laser groenten

Lionlaser

Print op alles

Het printen met een laser wordt steeds populairder binnen de identificatiebranche. Zo werken wij samen met Lionlaser, een innovatief Nederlands bedrijf gespecialiseerd in lasertechnieken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een laser?  Bij het laseren is het meest opvallende voordeel dat er geen grondstoffen voor gebruikt hoeven te worden en is er dus ook geen afval. Enkel de laser is voldoende, dus geen papier, lijm etc er komen dus ook geen chemicaliën bij kijken, die eventueel ook slecht zouden zijn voor het milieu. Daarnaast is een lasercoding een permanente afdruk en zou deze afdruk vaker gebruikt kunnen worden

De laserprinters maken enkel gebruik van elektriciteit en hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Dit zorgt voor weinig downtime van de machines en voor een hoge gebruiksvriendelijkheid.

Waar kan ik op printen?

Met een Lionlaser printer is het mogelijk om op alles te printen, van groenten en fruit tot plastic en beton. Daarnaast is het ook mogelijk om in iedere maat te printen, de maat afdruk gaat wel weer gepaard met de snelheid van de afdruk. En zo kan de laserprinter een 4-cijferige code printen in 0,02 seconden. Hoge snelheden zijn dus gemakkelijk haalbaar met gebruik van deze techniek, naast het eenzijdig aanbrengen van een afdruk is het ook mogelijk om meerdere lasers aan te brengen in de lasercabine, waar meerdere lasers van verschillende zijden een afdruk achterlaten.

Duurzaam etiketteren

Wat is de standaard?

Etiketteren gaat over het aanbrengen van voorbedrukte etiketten, dit gebeurt in zowel de consumentenmarkt als in de industriële markt. Een voorbedrukt etiket geeft de producent de mogelijkheid om gemakkelijk producten te voorzien van informatie. Maar dit gebeurt momenteel nog op een vrij traditionele manier.

Etiketteren gebeurt momenteel door een voorbedrukt etiket van een rol op producten te etiketteren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een etiketteer machine. Deze huidige etiketteermachines maken gebruik van een etikettenrol met een drager waar het etiket van af wordt gewikkeld, dit zorgt echter voor een enorme hoeveelheid afval.

Wat is etiketteren zonder drager?

Linerless is een nieuwe methode van etiketteren, binnen deze nieuwe methode wordt er geen gebruik gemaakt van draagpapier maar wordt het etiket direct op de andere etiketten bewaard. Het etiket wordt dus direct van de rol op het product gelabeld en zorgt ervoor dat u geen afval heeft. Omdat het product niet wordt afgewikkeld van de drager wordt er gebruikt gemaakt van een linerless labeler die het etiket op de juist plaats afsnijdt.

De linerless techniek wordt veelal toegepast op vlees- en visverpakkingen die in de supermarkt komen te liggen, maar linerless is in meerdere toepasingsmarkten mogelijk. Voorbeelden van toepassingen zijn bijvoorbeeld: C-labels, top/bottom labels en skinpack labels. Het is ook mogelijk om deze labels te combineren met elkaar, mocht dat nodig zijn.

Groot voordeel van de Linerless labels is de enorm hoge verwerkingssnelheid. Als we deze vergelijken met die van alternatieven is de Linerless verwerkingssnelheid veel sneller (120 stuks per minuut) en maakt dit een goede keuze. Bij de keuze voor Linerless is het wel van belang dat er rekening wordt gehouden met het feit dat Linerless bedoeld is voor grote oplages. De klant heeft namelijk een verwerkingsmachine nodig om hun eigen productieproces hierop af te stemmen.

Wat maakt linerless duurzaam?

‘’Maar wat maakt Linerless nou duurzaam en waarom zou ik ervoor kiezen?’’ is een veel gestelde vraag. Klanten vragen zich af welke voordelen het met zich mee brengt en welke besparingen er precies worden gedaan als er wordt gekeken naar het milieu. Er zijn twee opmerkelijke besparingen bij het kiezen voor linerless. Namelijk: afvalreductie en voorraadruimte besparing. Omdat de labels niet beschikken over rugpapier komt er geen afval kijken en omdat er geen rugpapier is passen er meer labels op een rol en wordt er dus bespaard per palet binnen uw voorraad.

Wat is etiketteren zonder etiket?

Etiketteren zonder etiket is dus op verschillende manier mogelijk. Denkt u aan de eerdergenoemde Hitachi UX-E alcohol inkt oplossing, of de lionlaser oplossing die uw product kan voorzien van een permanente afdruk. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om te kunnen verduurzamen binnen de identificatiebranche. Heeft u nou vragen over welke oplossing voor u het beste zou werken? Schroom niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met u mee!

Vindt de oplossing die bij je past

Niet zeker over welke versie je moet kiezen?

Neem contact met ons op en laat je adviseren.